Kızılırmak’taki istilacı ve yabancı türler araştırılıyor

Kızılırmak Deltası’nda Yapılan Önemli Proje

Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası, Avrupa Birliği desteğiyle önemli bir proje kapsamında değerlendiriliyor. Samsun’un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerinde bulunan 56 bin hektarlık alan, ‘Karadeniz Delta Koruma Alanlarında İklim Değişikliği Etkilerinin Değerlendirilmesi için İstilacı ve Yabancı Türler Gözlem ve İletişim Ağının Geliştirilmesi’ projesinin ikinci fazıyla inceleniyor.

Proje, Türkiye başta olmak üzere Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Gürcistan’da bulunan delta koruma alanlarını kapsıyor. Bu kapsamda, istilacı ve yabancı türlerin belirlenmesi ve iklim koşullarının bu türler üzerindeki etkileri değerlendirilecek.

‘Gözlem Ağı Kuruldu’

Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fatma Telli Karakoç, projenin birinci aşamasında Kızılırmak Deltası’ndaki istilacı ve yabancı türlerin ekosistem üzerindeki etkilerini incelediklerini belirtti. Ayrıca, balıkların fotoğraflarının çekilerek bu verilerin halkın da kullanımına sunulduğu interaktif bir çalışma yapıldığını söyledi.

‘Sürdürülebilir Bir Delta Hazırlamak İstiyoruz’

Prof. Dr. Telli Karakoç, yeni projenin de önceki projenin devamı niteliğinde olduğunu vurguladı. İkinci fazda, deltasının ekosistem hizmetlerinin neler olduğu ve istilacı türlerin bu hizmetlere ne şekilde etki ettiği üzerine çalışacaklarını açıkladı. Ayrıca, halkın bilinçlendirilmesi ve eğitimler düzenlenmesiyle ekosistem hizmetlerinin ne anlama geldiğinin anlatılacağını belirtti.

‘Karadeniz’e Giren Deltalarda Çalışmalar Yapılıyor’

Proje, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Gürcistan ve Türkiye’nin iş birliğiyle yürütülen bir proje olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Telli Karakoç, Karadeniz’e açılan diğer deltalar üzerinde de benzer çalışmaların yapıldığını ifade etti. Balık ve göl ekosistemleri ile karasal ekosistemlerin incelendiği projede, bölgesel olarak istilacı ve yabancı türlerin etkileri ve ekosistem hizmetlerinin değerlendirildiğini dile getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir